کارگاه یادگیری ماشینی در فیزیک ماده چگال، دومين سری از کارگاه يادگيری ماشينی در فيزيک با رويکرد کاربردها در ماده چگال است که با همکاری انجمن فيزيک ايران در تاریخ ۱۱ تا ۱۳ مهرماه ۱۳۹۷ در دانشکده فيزيک دانشگاه تهران برگزار خواهد شد.

اهداف:
یادگیری ماشینی، روشی برای پیش‌بینی رفتار و یا دسته‌بندی مجموعه داده‌هاست که بر خلاف روش‌های متداول در فیزیک به جای آنکه مبتنی بر یک مدل شهودی باشد از یک مدل ریاضی و توابع دلخواه برای توصیف و پیش‌بینی رفتار سیستم‌ها استفاده می‌کند. به بیانی دیگر یادگیری ماشینی جستجو در فضای الگوریتم‌ها و پارامترها است به نحوی که مدلی از داده‌ها استنباط کند (مدل داده‌محور (Data-Driven)) و بر اساس آن به پیش‌بینی و یا دسته‌بندی سیستم‌ مورد مطالعه بپردازد.  به عنوان مثال با استفاده از شبکه‌های عصبی به عنوان یکی از روش‌های سنتی یادگیری ماشین، می‌توان مجموعه‌ای از داده‌های ورودی را توسط تعدادی دلخواه از لایه‌های پنهان میانی به نتایج خروجی تصویر کرد. برخلاف داده‌های ورودی و خروجی که کمیت‌های فیزیکی‌اند لایه‌های میانی لزوماً معنی فیزیکی ندارند و به عبارت دیگر قید فیزیکی بر آنها وجود ندارد. به همین دلیل تعداد لایه‌های میانی و تعداد گره‌ها در هر لایه را می توان به دلخواه اتنخاب کرد و لذا این رهیافت در تصویر ورودی به خروجی کاملاً انعطاف‌پذیر است. به ویژه وقتی ارتباط بین داده‌ها بسیار پیچیده باشد  به طوری که مدل‌های رایج فیزیکی با تعداد محدودی پارامتر قابل تنظیم نتوانند با دقت کافی این ارتباط را توضیح دهند، کارایی روش‌های مبتنی بر یادگیری ماشینی می تواند بسیار مورد توجه باشد.
در این کارگاه با مبانی علم یادگیری ماشینی آشنا شده و نمونه‌هایی از کاربردهای آن در فیزیک ماده چگال ارایه خواهد شد. در جلسات عملی، پیاده‌سازی الگوریتم‌ها و روش استفاده از ابزارهای موجود در بسته‌های نرم‌افزاری به طور عملی ارایه شده و مسایلی از فیزیک ماده چگال حل خواهد شد.

پیش‌نیاز‌ها
 برای پیاده‌سازی الگوریتم‌ها، آشنایی با مفاهیم برنامه‌نویسی ضروری است. زبان برنامه‌نویسی فرترن یا سی و یا پایتون است. در جلسات عملی فرض بر آن است که شرکت کنندگان با سیستم عامل لینوکس کاملاً آشنایی دارند. به همراه داشتن لپ‌تاپ که برنامه‌های لازم را داشته باشد (اعلام خواهد شد) ضروری است.

مخاطبان:
اعضای هيئت علمی رشته فيزيک و دانشجويان تحصيلات تکميلی فيزيک ماده چگال

عناوین آموزشی

عناوین آموزشی کارگاه به صورت زیر پیش‌بینی شده است:

• مفاهيم و روشهای يادگیری ماشینی
  • توصيفگرهای اتمی برای ساخت پتانسيل